Fællesskaberne 2022
Besøg på Modersmål
Netop nu er der 123 aktive besøgsvennepar, som mødes og taler 35 forskellige sprog.
De frivillige i ”Besøg på Modersmål” knytter bånd til ensomme ældre, som ellers ikke har kontakt til andre på grund af sproglige barrierer. Indsatsen er unik, da det er eneste initiativ indenfor besøgsvennetjenester, der går på tværs af så mange sprog og arbejder med etniske minoriteter.
Desuden arrangerer foreningen underholdning og koncerter på plejehjem med det multietniske kor Verdens Sangfugle, der synger på mere end 30 forskellige sprog. Foreningen har også en lang række aktiviteter, som læseklub, cykelklub samt fotokampagner for øget accept af indvandrerkvinder og mod aldersdiskrimination.
Verdens kvinder i Danmark er en forening, som har til formål at fremme ligestilling og understøtte kontakten mellem kvinder i hele verden. Foreningen arbejder for at styrke integrationen af indvandrerkvinder i det danske samfund og styrke en positiv offentlig holdning til integration.
De frivillige i Mor på Vej
Her kan deltagerne få professionel rådgivning af socialrådgivere, uddannelses- og erhvervsvejledere og en sundhedsplejerske.
Støtten skal give de unge gravide og mødre robusthed og handlekraft til rollen som forælder. Derudover er der fokus på at sørge for, at overgangen fra barsel til enten job eller uddannelse bliver så nem som muligt. Derfor hjælper rådgiverne for eksempel med at lægge en uddannelsesplan eller vejlede om jobsøgning.
Projektet er i høj grad baseret på frivillige, som understøtter den faglige indsats i projektet for unge og sårbare familier. De frivillige varetager netværksskabende aktiviteter, mentorordning, faglige forløb som psykologforløb og økonomisk rådgivning, motionsforløb, forbereder arrangementer og uddeling af donationer. I perioden 2014 til 2021 har der været 435 mødre tilknyttet projektet. Gennemsnitsalderen for mødrene var 25 år.
Projekt På Vej er et partnerskab mellem Mødrehjælpen, Sundhedsplejen, SydhavnsCompagniet og Sundhed- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Rådgivningen og de andre aktiviteter for forældrene foregår i SydhavnsCompagniet og andre steder i lokalområdet.
De frivillige instruktører i Lær at tackle hverdagen som pårørende
Kurserne er for alle pårørende over 18 år, der har en nærtstående, som lever med en langvarig eller kronisk sygdom.
De frivillige instruktører har en væsentlig rolle på kurserne som rollemodeller, og ved at vise styrker, sårbarheder og dele ud af egne erfaringer på kurserne inspirerer de andre pårørende til at takle hverdagen som pårørende.
De fleste instruktører har selv deltaget på kurset, og har efter endt kursusforløb haft et ønske om at give redskaberne fra kurset videre og gøre en forskel for andre pårørende. Der er aktuelt 20 frivillige instruktører i korpset, der hver underviser mellem et og tre pårørendekurser om året. Indsatsen er finansieret af Sundheds – og Omsorgsforvaltningen.
I 2021 har instruktørerne undervist godt 100 pårørende på LÆR AT TACKLE kurset. Nogle af kurserne har grundet Covid-19 været afholdt online på Teams. Onlinekurserne er kommet for blive og ambitionen for 2022 er, at 170 pårørende deltager på et kursus.
Kursets formål er at forebygge mistrivsel, ensomhed og stress ved at gøre målgruppen af pårørende bedre i stand til at håndtere de psykiske, fysiske og sociale belastninger, som følge af deres situation.
De frivillige i Headspace
Organisationen har 30 rådgivningscentre i Danmark – også et i København, hvis frivillige er indstillede til Årets Fællesskabspris 2022.
Alle børn og unge i København, der har behov for at få nogen at tale med i trygge, uforpligtende rammer, kan finde hjælp og rådgivning hos Headspace København. Intet er for stort eller småt, og det er de unge, som bestemmer, hvad samtalen skal handle om. Headspace er gratis og uforpligtende, og tilbyder anonymitet til de unge.
Langt de fleste rådgivere i Headspace er frivillige i alle aldre: Unge studerende og seniorer, som har arbejdet med unge gennem deres professionelle arbejdsliv. Og mennesker, som stadig går på arbejde, men simpelthen ikke kan lade være med at være frivillige.
Headspace anvender et fælles fagligt fundament og en videnskabeligt velfundet samtalemetode i deres rådgivningssamtaler, som alle rådgivere er uddannet i. Dette skal sikre, at de unge mødes på samme vis i København og i Hjørring. Headspace er del af Foreningen Det Sociale Netværk, stiftet af blandt andre Poul Nyrup Rasmussen i 2009.
Foreningen Outsideren
Outsiderens artikler, blogs, podcasts m.m. henvender sig til alle – uanset om målgruppen har prøvet psykiske lidelser på egen krop, er pårørende, fagperson – eller som blot er interesserede i at vide mere om psykisk sårbarhed. Uanset udtrykket er Outsideren altid et talerør for mennesker, der har haft – eller har – psykisk lidelse. Alle artikler skrives af foreningens frivillige.
Outsideren har over 10.000 læsere om måneden på deres hjemmeside og deres Facebook side. Outsideren er også Danmarks største blog-univers, hvor folk med psykiske lidelse deler personlige erfaringer, kommenterer og skriver om det, der ellers ikke er plads til at sige. Foreningen har base i lokaler i København. Formålet med foreningen er at påvirke og nuancere debatten omkring den danske psykiatri og at være et fælles rum, hvor brugerne kan deltage og udvikle sig blandt andre.
Tingbjerg Pensionistcenter
Klubben er en frivilligt drevet seniorklub, som med egne ord tilbyder sine 167 medlemmer naboskab, medborgerskab og fællesskab i bydelen Tingbjerg/Husum.
Især gennem de seneste år præget af Covid-19, har klubbens frivillige kræfter været med til at få lavet:
- Test- og vaccinationscenter uden tidsbestilling i Tingbjerg
- Telefonvennetjenester (tryghedsopkald)
- Gåture
- ”Coronabobler” mellem deres medlemmer, som kunne mødes til spisning og erindringsklubber.
Desuden understøtter klubben hele den boligsociale indsats i området og stiller sig gerne til rådighed med hjælp til den enkelte beboer i Tingbjerg ved at agere bindeled til beboerrådgiver og eksempelvis hjemmeplejen. Tingbjerg Pensionist Center drives i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.